Ocena kompetencji zawodowych lekarzy - Magdalena Jańczyk; Ilona Samek; Joanna Milanowska (Kazimierz Wielki University, 2021)
Wstęp: Kompetencje to połączenie wiedzy z konkretnego zakresu, umiejętności i postaw. Grupą zawodową najczęściej podlegającą ocenie w tej kwestii są lekarze. Pacjenci po wyjściu z gabinetu dokonują oceny kompetencji pracownika służby zdrowia w odniesieniu do własnych spostrzeżeń. Cel pracy: Przedstawienie oceny kompetencji lekarzy przez społeczeństwo. Materiał i metody: Badania przeprowadzono za pomocą autorskiej ankiety. Zebrano 210 kwestionariuszy i poddano analizie. Omówienie wyników: W badaniu wzięli udział mężczyźni (29%) oraz kobiety (71%). Analiza wykazała, że według ¼ respondentów, lekarze nie odznaczają się kompetentnością. Zaledwie 45,72% osób wskazało na pozytywne odczucia dotyczące wizyty lekarskiej. Ankietowani w podobny sposób opowiedzieli się w kwestii braku czasu odnośnie przeprowadzenia badania (48,10%). Prawie 40% z nich nie wykazała zaufania do systemu służby zdrowia w odróżnieniu do ufności wobec specjalisty, której nie przejawia 13% respondentów. Wnioski: Dane sugerują, że lekarze w swojej pracy są dość dobrze oceniani przez pacjentów, szczególnie lekarze specjaliści. Istnieją jednak kontrowersje w kwestii sposobu realizacji świadczenia zdrowotnego.