Wzory przebiegu karier zawodowych kobiet - w kierunku łączenia ról rodzinnych i zawodowych - Wioleta Duda (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2019)
W życiu dorosłego człowieka istnieją dwa podstawowe obszary aktywności - praca zawodowa i życie rodzinne. Jednostka pełni w nich najważniejsze role, im też poświęca większość swego czasu. Zachodzące zmiany społeczno-gospodarcze sprawiają, że kobietom przypadają zadania nie tylko związane z wypełnianiem obowiązków rodzicielskich czy macierzyńskich, ale też zawodowych, społecznych i politycznych. Sytuacja ta motywowana jest także przemianami kulturowymi - w literaturze przedmiotu zwraca się uwagę, że "aktywne uczestnictwo kobiet na rynku pracy i zwiększenie ich udziału w zatrudnieniu w krajach europejskich wiąże się nie tylko z procesami emancypacyjnymi, ale również edukacyjnymi". Proces ten będzie postępował w kierunku równości w każdym obszarze działalności człowieka.