Kavram Haritalarının Türkçe Dersinin Öğretiminde Öğrenci Başarısına Etkisiyle İlgili Öğrenci Görüşleri - Faruk Polatcan (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2014)
Kavram haritaları, üretme ve örgütleme tekniği olarak karmaşık ve farklı bilgilerin anlamlı ve tutarlı bir yapıda sunulmasına yardım eden bir stratejidir. Bu araştırmanın amacı, kavram haritalarıyla dil bilgisi öğretiminin ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin başarılarına etkisini değerlendirmektir. Araştırma, Erzurum iline bağlı Pasinler İbrahim Hakkı Ortaokulunun 6/B şubesinde yürütülmüştür. Çalışmada; isimler, sıfatlar, hâl ekleri ve iyelik ekleri konuları seçilmiştir. Araştırmada Kişisel Bilgi formu ve Kavram Haritalarına İlişkin Görüş Belirleme Anketi veri topla aracı kullanılmıştır. Bu araçların yapılandırmacı yaklaşıma ve dil bilgisi öğretimi ilkelerine uygun olmasına araştırmacı tarafından dikkat edilerek kavram haritaları hazırlanmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, Mann-Whitney Kruskal Wallis kullanılmıştır.Çalışmada, kavram haritalarıyla dil bilgisi öğretiminin geleneksel öğretime göre başarıyı daha fazla artırdığı ve öğrencilerin yönteme karşı olumlu görüş belirttikleri sonucuna ulaşılmıştır.