DIDACTICA ADULȚILOR - COMPONENTĂ A ANDRAGOGIEI: PARTICULARITĂȚI ȘI CATEGORIILE DE BAZĂ - USM ADMIN (Moldova State University, 2023)
În stadiul de dezvoltare rapidă a științei și a pieței serviciilor educaționale pentru adulți, s-a format o direcție relativ nouă în educație - andragogia (pedagogia adulților). În prezent, andragogia ocupă un loc în structura științelor educației ca categorie independentă, având în același timp propriul aparat științific, metode de cercetare, abordări științifice și principii. Acest articol încearcă să fundamenteze și să definească conceptele și categoriile de bază ale didacticii adulților: subiect, sarcini, funcții. O atenție deosebită este acordată principiilor învățării adulților: prioritate a învățării independente, încredere pe experiența personală, individualizarea învățării, contextul învățării, dependența de nevoile individuale, considerându-le motive și surse pentru proiectarea rezultatelor învățării. În acest moment, învățarea adulților este considerată în cadrul următoarelor caracteristici: autoreflexivitate andragogică, decentralizarea demersului andragogic de construcție/ reconstrucție a teoriei andragogice, contextual- izarea învățării și educației adulților. Cuvinte-cheie: andragogie, didactics of adults, autoformare, învățarea și educația adulților.   DOI: https://doi.org/10.59295/sum5(165)2023_01