PROFILUL MUTAȚIILOR GENICE RESPONSABILE DE REZISTENȚA M.TUBERCULOSIS CĂTRE PREPARATELE ANTITUBERCULOASE - Nelly CIOBANU (Academy of Sciences of Moldova, 2024)
Implementarea testelor rapide de diagnostic și testare a sensibilității către medicamente necesită o abordare complexa a acestor metode. A fost studiat paternul mutațiilor genice responsabile de rezistență la preparatele antituberculoase de linia 1 la pacienții cu tuberculoză rezistentă aflați la tratament în staționarul Institutului de Ftiziopneumologie. Rezultatele obținute au fost comparate cu datele similare din studiile precedente. Sa determinat că în ultimii 5 ani rezistența către RIF este determinată predominant de mutația rpoB S531L (82.9%), pentru rezistența la INH este responsabila mutația katG S315T1 (94.6%).