Hemşirelik Öğrencilerinde Şefkat Korkusunun Mesleki Değerlere Bağlılık ile İlişkisi - Zeynep Çelik; Ayşenur Kıran; Feride Taşkın Yılmaz; Büşra Gürçay (Sakarya University, 2022)
Amaç: Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinde şefkat korkusunun mesleki değerlere bağlılık ile ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak 2022 yılında gerçekleştirilen çalışmaya Sakarya'da bir üniversitedeki 121 hemşirelik öğrencisi katılmıştır. Veriler Öğrenci Tanılama Formu, Şefkat Korkusu Ölçeği ve Hemşirelerin Mesleki Değerleri Ölçeği-Revize (HMDÖ-R) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, Spearman korelasyon analiz; non-parametrik analizde Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin Şefkat Korkusu Ölçeği'ne göre başkalarına anlayış ve şefkat göstermekten korkma düzeyinin ortalamaya yakın olduğu, başkalarından gelen şefkate karşılık vermekten korkma ve kendine şefkat göstermekten korkma düzeyinin ortalamanın altında olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin HMDÖ-R puan ortalamasının ortalamanın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin kendine anlayış ve şefkat göstermekten korkma düzeyi ile mesleki değerlere bağlılık arasında negatif yönde anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur (p lt;0,01). Ayrıca cinsiyet ile Şefkat Korkusu Ölçeği alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu (p lt;0,05). Sonuç: Öğrencilerin kendine karşı anlayış ve şefkat göstermekten korkma düzeyi azaldıkça mesleki değerlere bağlılık düzeylerinin arttığı belirlenmiştir.