2020 Tokyo yaz olimpiyat oyunları badminton kadınlar: Notasyonel analiz - Burak Cenan; Omer Pamuk (Ozlem Book Center, 2023)
Çalışmanın amacı, 2020 Tokyo Olimpiyatlarında mücadele eden sporcuların hangi vuruşları daha sık kullandıklarını, hangi vuruşlarda sayı kazandıklarını ve kaybettiklerini, oyun süreleri ve ralliler arasındaki ölü oyun sürelerinin nasıl bir seyirde olduğunu analiz etmektir. Çalışmada Tokyo Olimpiyat oyunlarında tek kadınlar kategorisinde çeyrek final, yarı final ve final müsabakalarında oynanan 8 maç analiz edilmiştir. Her bir maç, video analizcileri arasında tutarlılığı sağlanmış iki kodlayıcı tarafından incelenmiştir. Kodlama vuruş çeşitleri olarak; kısa servis, yüksek servis, lop-lift, net drop, net kill, savunma, drive, smaç, clear ve drop vuruşları ile birlikte müsabakada oynanan maçların süreleri de analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin yorumlanmasında tanımlayıcı istatistik, ortalama, standart sapma ve yüzde değerleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kadınların en çok lop vuruşu yaptıkları görülürken, yüzde olarak en çok sayı kazanılan vuruşun smaç vuruşu olduğu, en çok sayı kaybedilen vuruşun ise lop-lift vuruşu olduğu gözlemlenmiştir. Oyunlarda ortalama ralli süresi 12,28±9,23 sn. olurken bu süre içerisinde ortalama 12,19±8,85 vuruş yaptıkları, vuruş sonrasında 26±13,71 sn. dinlendikleri ortaya koyulmuştur. Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunlarında badminton kadınlar branşında daha uzun dinlenme aralıkları görülürken vuruş frekansı şiddetinde artış olduğu tespit edilmiştir.