Визначення оптимальних параметрів фізичних навантажень у річному циклі занять футболом молодших школярів - Дмор Самер Маджед (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У статті наведено результати порівняльного педагогічного експерименту з виявлення оптимальних фізичних навантажень у річному циклі підготовки семирічних футболістів. У дослідженні взяли участь дві групи по 18 першокласників-початківців, які в процесі позаурочних занять займалися футболом тричі на тиждень по 60 хв. При цьому протягом річного експерименту групи виконували різне співвідношення специфічних і неспецифічних навантажень у групі А - 40 % : 60 %, у групі Б - 50 % : 50 %. За підсумками досліджень виявлено більш значущі позитивні зрушення в показниках фізичної та психофізіологічної підготовленості юних футболістів групи А; за даними технічної підготовленості учні груп А і Б не відрізняються. Проведений річ-ний експеримент дав змогу встановити, що заняття футболом тричі на тиждень сприяють покращенню фізичного стану та функціональної підготовленості й виключають можливість перенавантаження зростаючо-го організму дітей.