Yorulma testinin, üç farklı tam seramik yapım sistemi vertikal kırılma Direnci üzerine etkisi - Suleyman Aguloglu; Eylem Ozdemir; Sebnem Eskimez; Mustafa Zortuk (Cumhuriyet University, 2011)
Purpose: To investigate the effects of fatiguing test on the fracture strength of all-ceramic crowns (IPS Empress II, Conventional InCeram and Celay InCeram). Material and Methods: Twenty crown; shapes 8mm in diameter and 7mm in height were fabricated for each all-ceramic system. For each ceramic system, 10 specimens were tested for fracture strength without fatiguing. A secondly, remaining specimens was submitted to a fatiguing and then fractured using a universal testing machine for each systems. The results were statically analyzed using a one way ANOVA and Student t test. Results: When comparing the fracture strength of all-ceramic crowns with and without the fatiguing test, the strength was lower after fatiguing (p<0.05). The strength of conventional InCeram specimens was significantly affected after fatiguing test. Conclusion: These results suggest that although the conventional In Ceram system has high fracture strength, it is more sensitive to fatiguing test within the three all ceramic systems. ÖZET Amaç: Yorulma testinin tam seramiklerin (IPS Empress II, Geleneksel InCeram ve Celay InCeram) kırılma direnci üzerine etkisinin araştrılması. Gereç ve Yöntem: Her seramik sistemi için 8 mm çapında 7 mm yüksekli'inde 20 adet master die hazırlandı. Her seramik sistemi için 10 adet örneğin kırılma direnci yorulma testi uygulanmadan test edildi. İkinci olarak, her gruba ait kalan örneklere yorulma testi uygulandı ve universal test cihazı kullanılarak kırılma testi yapıldı. Elde edilen sonuçlar tek yönlü ANOVA ve student t testi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Yorulma testi uygulanan ve uygulanmayan tam seramik kronlar karşılaştırıldığı zaman, yorulma testi sonrası bütün gruplarda kırılma direnci değerleri azaldı (p<0.05). Geleneksel InCeram sistemine ait örnekler yorulma testinden en fazla etkilendi (p<0.05). Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre, üç farklı tam seramik yapım sistemi arasında, geleneksel InCeram sistemi en yüksek kırılma direnci göstermesine rağmen yorulma testinden en fazla etkilenen sistem oldu (p<0.05). Anahtar kelimeler: Tam seramikler, yorulma testi, vertikal direnç