EFFECT OF 12-MONTH RESISTANCE TRAINING ON PHYSICAL FUNCTION IN POSTMENOPAUSAL WOMEN WITH OSTEOPENIA OR OSTEOPOROSIS: A PILOT STUDY - Iulian Ștefan HOLUBIAC; Vlad Teodor GROSU (Cluj University Press, 2020)
Objective. The present study aimed to evaluate the effects of 12-month resistance training (6 reps x 70% of 1RM + 6 reps x 50% of 1RM) in physical performance in women with postmenopausal osteoporosis or osteopenia. Methods: Ten women with postmenopausal osteopenia/osteoporosis were divided into a exercise group (EX, n = 5) and control group (C, n = 5). The training program included exercises for upper and lower limb muscles with intensities of 50 - 70% of 1RM over a period of 12 months (twice weekly, 50 minutes training session). Physical performance was evaluated before and at the end of the study using the 30-second sit to stand test 30-second arm-curl test. Results: At the end of the study, the results of 10 patients were analyzed. A significant improvement was noted in physical performance for exercise group compared to control group: arm curl test (22.2±0.8 vs. 20.2±0.8, p = .014, r = -0.78) and chair stand test (19.8±0.8 vs. 17.6±1.7, p = .023, r = -0.72). Conclusion: Resistance training program improves physical performance among women with postmenopausal osteopenia/osteoporosis. REZUMAT. Efectele programului de antrenament cu rezistență pe o perioadă de 12 luni asupra performanțelor fizice la femeile cu osteopenie/osteoporoză postmenopauză: studiu pilot. Obiectiv: Studiul de față a urmărit să evalueze efectele antrenamentului de rezistență de 12 luni (6 repetări x 70% din 1RM + 6 repetări x 50% din 1RM) asupra performanțelor fizice la femeile cu osteoporoză sau osteopenie postmenopauză. Material și metode: Zece femei cu osteopenie / osteoporoză postmenopauză au fost împărțite într-o grupă experimentală (EX, n = 5) și grupă de control (C, n = 5). Programul de antrenament a inclus exerciții pentru mușchii membrelor superioare și inferioare, cu intensități de 50 - 70% din 1RM pe o perioadă de 12 luni (de două ori pe săptămână, 50 minute sesiunea de antrenament). Performanța fizică a fost evaluată înainte și la sfârșitul studiului, folosind testul de flexie a antebrațului pe brat în 30 de secunde cu o ganteră de 2 kg în mână (arm curl test) și testul de ridicare din așezat în stând în 30 de secunde (chair stand test). Rezultate: La sfârșitul studiului, au fost analizate rezultatele a 10 subiecți. S-a observat o îmbunătățire semnificativă a performanței fizice în cadrul grupei experimentale, în comparație cu grupa de control: testul de flexie a antebrațului pe braț (22.2 ± 0.8 vs. 20.2 ± 0.8, p = 0.014, r = -0.78) și testul de ridicare din așezat în stând (19.8 ± 0.8 vs. 17.6 ± 1.7, p = 0.023, r = -0.72). Concluzie: Programul de exerciții cu rezistență îmbunătățește performanța fizică în rândul femeilor cu osteopenie / osteoporoză postmenopauză. Cuvinte cheie: osteoporoză, osteopenie, antrenament de forță, postmenopauză, performanță fizică.