ПРОГНОЗУВАННЯ ПЕРЕДЧАСНИХ ПОЛОГІВ У ВАГІТНИХ ІЗ ЗАГРОЗОЮ ПЕРЕДЧАСНИХ ПОЛОГІВ - K. V. Dyak (Bukovynian State Medical University, 2018)
Вступ. Проблема передчасних пологів (ПП) є повсякчас актуальною складовою з усіх ускладнень перебігу вагітності. Одним із найбільш перспективних методів прогнозування ПП, наразі, є виявлення фетального фібронектину (ФФ) та визначення вмісту інтерлейкінів, зокрема, має значення інтерлейкін 8 (ІЛ-8). Мета. Визначити ефективність прогнозування передчасних пологів шляхом одночасного визначення ФФ та ІЛ-8 як маркерів вірогідних передчасних пологів. Матеріал і методи. Проведено клініко-лабораторне обстеження 60 вагітних: 40 - основна група із удаваними перейми до 37 тижнів; 20 - контрольна група, вагітні без даної патології. Визначення ФФ та ІЛ-8 проводили одночасно в сироватці крові та цервікальному слизі з оцінкою результатів на імуноферментному аналізаторі Rider Myltiskan EX за допомогою наборів реактивів і тест-систем. Результати дослідження. Аналізуючи ефективність діагностики передчасних пологів у вагітних з удаваними переймами до 37 тижнів при використанні трансвагінальної цервікометрії виявлено вкорочення шийки матки в термінах - 22-27 тижнів у 5 % тау 31-33 тижнів у 10 % та зміни з боку показників ФФ в термінах 22-27 тижнів та в 28-33 тижні - де рівень його підвищений, як в сироватці крові, так і в цервікальному слизі та становив, відповідно, 331,5 ± 40,4 та 1510 ±17,9; 349,3±45,2 та128,6±22,7 нг/мл. Встановлено вірогідний взаємозв'язок між підвищенням фетального фібронектину та структурними змінами шийки матки (коефіцієнт кореляції взаємного зв'язку склав R=0,50). Враховуючи дані урогенітального мазка та вміст ІЛ-8 в цервікальному слизі встановлено, що підвищення кількості лейкоцитів, що свідчить про запальний процес, та підвищення ІЛ-8 в 47,8 % в терміні вагітності 22-27 тижнів+6 днів та у терміні 31-33 тижнів+6 днів у 55,6 %, де середній показник ІЛ-8 становив 132,5 нг/мл та наявність у 33,3 % фонової патології шийки матки. Висновки. За наявності хибних перейм і передчасних пологів, не залежно від терміну вагітності, відбувається достовірне підвищення ІЛ-8. Встановлено вірогідний взаємозв'язок між підвищенням фетального фібронектину у сироватці крові та в цервікальному слизі та структурними змінами шийки матки (коефіцієнт кореляції взаємного зв'язку склав R=0,50).