Bir Üniversite Hastanesinde Çalışan Diş Hekimlerinin Aydınlatılmış Onam Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi - Engin Kurt; Türker Türker (Cumhuriyet University, 2015)
Amaç: Çalışmanın amacı, günümüzdeki en önemli etik konulardan birisi olan aydınlatılmış onam alma safhasında diş hekimlerinin kendilerini yeterli hissedip hissetmediklerini saptamak, aydınlatılmış onam kavramından ne anladıklarını tespit etmek ve geliştirilmesi gereken konularda çözüm önerileri sunmaktır.Yöntem ve Gereç: Bu araştırma, katılımcı tarafından doldurulan bir anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Ankete bir üniversite hastanesinde görev yapmakta olan 60 diş hekimi dahil edilmiştir. Anket, aydınlatılmış onam alma safhasında diş hekimlerinin kendilerini yetkin hissedip hissetmeme gerekçesiyle ilgili Likert türünde ifadeler içeren bir bölüm ile demografik özellikleri tanımlayan diğer bir bölümden oluşmaktadır.Bulgular: Araştırmaya katılan diş hekimlerinin %40'ı öğretim üyelerinden, %60'ı da uzman ile uzmanlık/doktora öğrencilerinden oluşmaktadır. Diş hekimlerinin %51,7'si etik ve yasal konularda daha fazla bilgi edinmesi gerektiğini, %68,3'ü aydınlatılmış onam konusundaki bilgisinin kısmen yeterli olduğunu, %71,7'si de hastadan aydınlatılmış onamın alınmasında hasta ve hekim tarafından imzalanmış şekilde yapılmasının uygun olacağını belirtmiştir.Sonuç: Bu çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar; diş hekimlerinin özellikle aydınlatılmış onam konusunda bilgi eksikliklerinin olduğunu ve bu konuda etik eğitimine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Bu durumu ülkemizdeki diş hekimliği fakültelerinde verilen etik eğitiminin yeterli olmaması ile açıklamak olanaklıdır.