Obszary "dialogu przez media" - Adam Lepa (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2010)
Głośno postulowany dialog międzyludzki zrodził się w ubiegłym stuleciu jako spontaniczna reakcja na wydarzenia, które nadały owemu stuleciu piętno wieku tragicznego. Były to: straszliwe wojny światowe i okrutne totalitaryzmy, zorganizowane ludobójstwa, obozy koncentracyjne i gułagi, bezwzględny terroryzm i najbardziej wyszukane formy poniżania godnościczłowieka. W przekonaniu społeczności światowej dialog wydawał się  wtedy najlepszym narzędziem do uśmierzenia różnorakich konfliktów - na tle ideologicznym, gospodarczym, politycznym czy militarnym. Aktywnym i skutecznym promotorem w tej dziedzinie był Kościół katolicki. Jako pierwszy dostrzegał on w środkach masowego komunikowania ogromny potencjał, który powinien być wykorzystany w budowaniu powszechnego  dialogu między ludźmi i między narodami.