Pielgrzymowanie jako czynnik rozwoju człowieka - Jerzy Smoleń (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2019)
W rozwój człowieka wpisane jest wędrowanie, przemieszczanie się z miejsca na miejsce, a mówiąc językiem teologicznym - pielgrzymowanie. Niniejszy artykuł, koncentrując się na pielgrzymowaniu jako czynniku rozwoju człowieka, omawia następujące jego obszary: poznawczy, emocjonalny, społeczny, duchowy.