SPRAINED KNEE PROPHYLAXY USING THE STAR EXCURSION BALANCE TEST (SEBT) - Bogdan ROȘU; Mariana CORDUN (Cluj University Press, 2022)
Introduction. To control the movement, the brain must process proprioceptive information provided by mechanoreceptors. The role of proprioception in daily activities, physical exercises, were presented, using the SEBT technique and the proprioceptive mechanisms that represent the base of dynamic postural control. Objective. The aim was to highlight the effects of proprioceptive training on lower limb balance in subjects with lower limb injuries but also in healthy subjects, and to evaluate the effectiveness of proprioceptive programs based on postural instability to reduce knee sprains by developing proprioceptive control. These findings indicate the improvement of proprioceptive control which may be a key factor in reducing knee sprain. Methods. The research was performed on 30 subjects, male and female, employees of the Ministry of National Defense, distributed in two experimental groups: G1 and G2. Results. SEBT has become a dynamic test used in clinical trials and research. The results of the research showed validity for SEBT. Conclusions. Knee sprain is a trauma that occurs frequently among athletes. Like athletes, the Ministry of National Defense employees represent a population at high risk of injury or recurrence.   REZUMAT. Profilaxia entorsei de genunchi utilizând testul SEBT. Introducere. Pentru a controla mișcarea, creierul trebuie să proceseze informații proprioceptive, furnizate de mecanoreceptori. Rolul propriocepției în activitățile zilnice, exercițiile fizice, au fost prezentate utilizând tehnica SEBT și mecanismul proprioceptiv, care reprezintă baza controlului postural dinamic. Obiectiv. Obiectivul a fost de a evidenția efectele antrenamentului proprioceptiv asupra echilibrului membrelor inferioare la subiecți cu leziuni ale membrelor inferioare, dar și la subiecți sănătoși, și de a evalua eficacitatea programelor proprioceptive, bazate pe instabilitate posturală, pentru a reduce entorsele de genunchi prin dezvoltarea controlului proprioceptiv. Aceste descoperiri indică îmbunătățirea controlului proprioceptiv, care poate fi un factor cheie în reducerea entorsei genunchiului. Metode. Cercetarea a fost efectuată pe 30 de subiecți, bărbați și femei, angajați ai Ministerului Apărării Naționale, repartizați în două grupuri experimentale: G1 și G2. Rezultate. SEBT a devenit un test dinamic utilizat în studiile clinice și în cercetare. Rezultatele cercetării au demonstrat validitatea pentru SEBT. Concluzii. Entorsa genunchiului este o traumă care apare frecvent în rândul sportivilor. Asemenea sportivilor, angajații Ministerului Apărării Naționale reprezintă o populație cu risc crescut de accidentare sau recidivă. Cuvinte cheie: entorsa genunchiului, control postural, control neuromuscular, test de echilibru dinamic. Received: 2022 March 04; Revised: 2022 April 15; Accepted: 2022 April 15; Available online: 2022 May 5; Available print: 2022 May 30.