Wpływ środowiska a motywacja wyboru studiów przez studentów nauk humanistycznych Uniwersytetu Rzeszowskiego i nauk ścisłych Politechniki Rzeszowskiej - Zbigniew Chodkowski (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2020)
Motywacja towarzyszy wszelkim aktywnościom człowieka od jego najmłodszych lat. Do tych najważniejszych należy zaliczyć: zabawę, edukację i pracę. Aktywności te łączą się wzajemnie w różnych proporcjach i zależą od środowiska życia jednostki. Otoczenie rodziców, rodzeństwa, dziadków, przyjaciół, znajomych, kształtuje u dziecka postrzegania świata, a także wpływa w różny sposób na podejmowanie przez niego wiele czynności życiowych. Środowisko ludzi, obiektów, tych samych miejsc, także implikuje różne motywy w kreowaniu zachowania człowieka, które przekładają się na jego aspiracje do osiągania różnych celów życiowych. Artykuł jest próbą przybliżenia wpływu środowiska domu rodzinnego, a więc głównie rodziców, tradycji rodzinnych, rówieśników, wychowawców, nauczycieli na motywy wyboru kierunku studiów wśród studentów nauk humanistycznych Uniwersytetu Rzeszowskiego jak i studentów nauk ścisłych z Politechniki Rzeszowskiej.