EVALUAREA RISCULUI ÎN CHIRURGIA HIPERTENSIUNII PORTALE LA PACIENȚI CU CIROZĂ HEPATICĂ (REVISTA LITERATURII) - Dan LOTOCOVSCHI; Mihaela BUCATCA; Vladimir CAZACOV (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Severitatea disfuncției hepatice, comorbiditățile, tipul și complexitatea intervenției chirurgicale, inclusiv intervenția chirurgicală electivă sau de urgență, sunt determinanți ai mortalității și morbidității perioperatorii la pacienții cu ciroză. Stratificarea riscului este un instrument puternic de luare a deciziilor și ar trebui să reprezinte o parte obligatorie a prac- ticii chirurgicale. În această lucrare facem o scurtă descriere și definire a scorurilor de risc perioperator utilizate în mod obișnuit pentru chirurgia hipertensiunii portale în ceea ce privește valorile lor predictive și aplicabilitatea clinică pentru a prezice morbi-, mortalitatea postoperatorie.