Особливості структурної діяльності центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства Волинської обласної ради - Iryna Voitovych; Serhii Kozibrotskyi (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2022)
Актуальність. Основною метою діяльності Волинського обласного центру туризму є створення оптимальних умов для реалізація державної політики щодо надання позашкільної освіти школярам та молоді у сфері національно-патріотичного виховання засобами туризму та краєзнавства, спортивно-оздоровчої, пізнавально- дослідницької діяльності, екскурсій тощо. Мета роботи - визначення особливостей взаємодії структурних одиниць Центру та здійснення характеристики стану та перспектив їх діяльності. Методи: аналіз і синтез наукових літературних джерел, узагальнення досліджень науковців і систематизація отриманих результатів, метод теоретичного моделювання. Результати дослідження. Виконання поставлених завдань вимагає від даної організації та її структурних підрозділів згуртованості, тісної взаємодії та комунікації при чіткому демократичному керівництві, за підтримки управління освіти та завдяки співпраці з іншими установами, зацікавленими у розвитку дитячо-юнацького туризму. Центр досягає цього шляхом логічної взаємодії існуючих структурних одиниць: відділу національно-патріотичного виховання, краєзнавства та методичної роботи, організаційно- масового відділу, відділу туризму та спортивного орієнтування, сектору адміністративного забезпечення, сектору інформації, лабораторії технічної підтримки, господарського сектору, туристичних баз. Важливим фактором у оптимізації їх діяльності та взаємодії є особистісні контакти працівників, дружелюбність та доброзичливість, створення позитивного емоційного фону у колективі. Основними перспективними напрямами розвитку Центру слід виділити: грантову діяльність; пропагандистську роботу у навчальних закладах, ЗМІ, мережі Internet; налагодження та утримання активної співпраці з організаціями, установами, підприємствами дотичними до діяльності, розвитку та популяризації туризму; організація традиційних масових туристських заходів, здійснен- ня платної реклами. Висновки. Визначено, що усі відділи та сектори Центру тісно співпрацюють між собою на виконання головних завдань, поставлених перед організацією. Ключовими з них є: відділ національно-патріо- тичного виховання, краєзнавства та методичної роботи, організаційно-масовий відділ; відділ туризму та спортивного орієнтування; сектор інформації.