Лекарственные растения как модуляторы функционального состояния спортсменов - Ж.Л. Козина; В.Ю. Козин; М. Кржемински; К. Прусик; К. Прусик; М. Цеслицка (H.S. Skovoroda Kharkiv National Pedagogical University, 2016)
Аннотация. Разработаны принципы индивидуализации применения лекарственных растений для оптимизации работы адаптивных систем организма. Применение сборов лекарственных растений, составленных согласно индивидуальным особенностям спортсменов, которые определялись по показателям вегетативного баланса и содержания кортизола, инсулина и β-эндорфинов в крови, способствовало нормализации исследуемых показателей, что свидетельствует об эффективности разработанных принципов индивидуализации применения лекарственных растений для восстановления работоспособности спортсменов. Ключевые слова: спорт, восстановление, лекарственные растения, индивидуализация, вегетативный баланс, кортизол, инсулин. Анотація. Козіна Ж.Л. Принципи індивідуального підбору лікарських рослин для відновлення працездатності спортсменів. Розроблено принципи індивідуалізації вживання лікарських рослин для оптимізації роботи адаптивних систем організму. Вживання зборів лікарських рослин, складених згідно з індивідуальними особливостями спортсменів, які визначались за показниками вегетативного балансу і вмісту кортизолу, інсуліну і β-ендорфінів у крові, сприяло нормалізації досліджуваних  показників, що свідчить про ефективність розроблених принципів індивідуалізації вживання лікарських рослин для відновлення працездатності спортсменів. Ключові слова: спорт, відновлення, лікарські рослини, індивідуалізація, вегетативний баланс, кортизол, інсулін. Annotation. Kozina Zh.L. Principles  of individual selection of medical plants for renewal of capacity of sportsmen. Principles of individualization of application of medical plants are developed for optimization of work of the adaptive systems of organism. Application of collections of medical plants, made in obedience to the individual features of sportsmen on the indexes of vegetative balance and maintenance of kortizol, insulin and β-endorfin in blood, instrumental in normalization of the probed indexes, that testifies to efficiency of application of principles of individualization of application of medical plants for renewal of capacity of sportsmen. Keywords: sport, renewal, medical plants, individualization, vegetative balance, kortizol, insulin.