Intensywność postawy religijnej chrześcijan w Polsce a osobowość i wykształcenie. - Agata Kopaniecka; Beata Karakiewicz (Kazimierz Wielki University, 2022)
Wprowadzenie: Chrześcijaństwo tak jak każda religia pełni rolę niesienia pomocy duchowej i określa zasady, które uważane są za moralne lub niemoralne. Ze względu na osobowościowe różnice indywidualne, każdego cechuje inny sposób radzenia sobie z lękiem przed konsekwencjami grzechu. Czy są osoby wyznające chrześcijaństwo, które reagują postawą neurotyczną oraz występuje u nich nerwica eklezjogenna, czyli zaburzenia spowodowane przez dogmatyzm Kościoła, są rzeczywiście powszechnie występujące? Zwrócono uwagę na poziom wykształcenia w stosunku do nasilenia intensywności postawy religijnej. To badanie ma na celu przybliżyć temat neurotyczności, ugodowości oraz wykształcenia w odniesieniu do intensywności postawy religijnej. Ponadto wyniki badania zostaną omówione w dyskusji. Cel pracy: Określenie związku pomiędzy intensywnością postawy religijnej  a osobowością i wykształceniem chrześcijan w Polsce Materiały i metody: Grupę badaną stanowiły 132 osoby powyżej 15 roku życia, wyznające chrześcijaństwo w Polsce, w tym 108 kobiet i 24 mężczyzn. Średnia wieku osób biorących udział w badaniu to 25 lat. Najmłodszy respondent miał 16 lat, a najstarszy 60. Badanie wykonano przy użyciu ankiety demograficznej oraz standaryzowanych narzędzi badawczych: skali Intensywności Postawy Religijnej (SIPR)  oraz NEO-FFi Costy i McCrae. Wyniki: W badanej grupie wyznającej chrześcijaństwo wysokie nasilenie intensywności postawy religijnej nie wpływa istotnie statystycznie na nasilenie neurotyczności oraz ugodowości. Ponadto wysokie wykształcenie nie ma związku z niskim nasileniem intensywności postawy religijnej.