Харчова поведінка та характеристика харчуваннядітей дошкільного віку - T.V. Sorokman; I.Ya. Lozyuk (Group of Companies Med Expert, LLC, 2021)
Відповідно до сучасних уявлень, харчування в ранньому віці не тільки забезпечує нормальне функціонування всіх органів і систем, фізичний ріст, психо-емоційний розвиток і здоров'я дитини, але й формує стан метаболізму, що визначає здоров'я в наступні роки. Мета - дослідити стан харчування та особливості харчової поведінки дітей дошкільного віку. Матеріали та методи. Дослідження проведено на базі дитячих дошкільних установ м. Чернівці впродовж 2019-2020 рр. На першому етапі проведено анкетування 109 дітей (51 дівчинка та 58 хлопчиків) віком 4-6 років. Проаналізовано харчові щоденники, які вели батьки дітей. На другому етапі дослідження методом випадкової вибірки з генеральної сукупності відібрано 48 дітей (28 хлопчиків і 20 дівчаток) для детальнішого дослідження харчового раціону. Середньодобовий показник харчування обчислено за допомогою комп'ютерної програми «АСКОН-харчування» з аналізом по 38 інгредієнтах і енергетичній цінності. Результати. Встановлено, що на грудному вигодовуванні перебувало 72 (66,1%) дитини. Перехід на штучне вигодовування до 3-місячного віку виявлено у третини (32,1%) дітей; від 3 до 6 місяців - ще у третини (31,2%) дітей. Серед матерів 21,4% вказали на раннє введення прикорму, ще майже така ж кількість - на пізнє введення прикорму. У 25,6% випадків зареєстровано модель «чистої тарілки», у 19,3% - модель «чим більше, тим краще», у 10,1% - модель «позбавлення негативних переживань і фізичного болю», у 33,1% - модель «маніпулювання». Виявлено зв'язок між мотивацією батьків (r=0,67), особливо матері (r=0,79) до вживання корисної їжі і різноманітністю смакових уподобань їхніх дітей. У більшості дітей встановлено незбалансований раціон, що призвело до дефіциту макро- і мікронутрієнтів (вітамінів В1, В2, А, РР) і мікроелементів (йод, кальцій, залізо, цинк). Відзначено дефіцит ліноленової і лінолевої кислот та калорійності. Висновки. Дезадаптивні харчові раціони негативно впливають на смакові звички і харчову поведінку, спричиняють розвиток дефіциту мінеральних речовин і вітамінів. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом усіх зазначених у роботі установ. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.