Ohlédnutí za vývojem přístupů k obsahu vzdělávání, učivu a kurikulu po roce 1989 - Jan Slavík; Stanislav Štech; Klára Uličná (Charles University, 2017)
Následující text je volným pokračováním úvodníku a dokresluje tematiku obsahu a učiva v obecnějších souvislostech historického vývoje pedagogických, resp. didaktických studií a učitelského vzdělávání v posledních zhruba třiceti letech. Nemá být jen připomínkou faktografie, ale především nástinem vývoje toho typu diskurzu, který spojuje způsob myšlení v kulturních oborech se způsobem myšlení zakotveným v učitelské vzdělávací praxi.