Taksan ve Platin Alan Hastalarda Periferal Nöropati ve Nöropatik Ağrıya Yönelik Hemşirelik Girişimleri: Sistematik Derleme - Kübra Saklı; Ayten Demir-zencirci (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2013)
Periferik nöropati kanser tedavisinin en sık görülen komplikasyonlarından biridir. Kemoterapi ilişkili periferik nöropatinin doğal seyri,tekrarlayan kemoterapi kürleri ile giderek kötüleşmektedir. Nöropatinin erken saptanması ve tedavi edilmesi, kanser tedavisi alan hastanın yaşam kalitesi için çok önemlidir. Ancak bu konuda veriler oldukça sınırlıdır. Amaç: Bu sistematik derlemenin amacı; periferal nöropati ve periferal nöropatiye ilişkin nöropatik ağrının değerlendirildiği çalışmalarınincelenmesi, bu konuda yapılabilecek hemşirelik girişimlerinin saptanması ve gelecekte yapılabilecek araştırmalara dayanak sağlanmasıdır. Yöntem: Konuyla ilgili makalelere ulaşmak için Web of Knowledge vePubmed veri tabanları kullanıldı. Taramalarda "chemotherapy","peripheral neuropathy", "pain", "nursing", "neuropathic pain","chemotherapy", "oncology", "peripheral neuropathy", "chemotherapy", "neuropathic pain", "neuropathy" ve "nursing" anahtar kelimeleri değişik sıralamalarla kullanıldı. Toplamda kemoterapi ilişkili periferal nöropati ile ilgili yedi makaleye ulaşıldı. Bulgular: Taksan ve platinin periferal nöropatiye ve nöropatik ağrıya neden olma oranları %18 ila %82 arasında değişmektedir. Çalışmalar sonucunda kemoterapötik periferal nöropati ve nöropatik ağrının hastaların tedavi sürecini ve günlük yaşam aktivitelerini önemliölçüde etkilediği bulundu.Sonuç: Konuyla ilgili çalışmaların ve ölçme araçlarının az oluşu yeni çalışmaların yapılmasını zorunlu kılmaktadır