Вплив тютюнопаління на імунну відповідь та сприйнятливість жінок до інфекцій, що передаються статевим шляхом - Vl.V. Podolskyi; V.V. Bugro; B.V. Donskoy (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
У дослідженні підкреслено важливість розуміння впливу куріння сигарет на імунну систему, особливо в жінок. Він створює контекст для дослідження, обговорюючи зростаюче занепокоєння тим, як такі фактори способу життя, як куріння, можуть впливати на сприйнятливість до інфекцій, зокрема інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). Мета - вивчити, як куріння сигарет впливає на імунну відповідь у жінок; з'ясувати, чи збільшує куріння ризик зараження ІПСШ. Матеріали та методи. Дослідження спрямовано на виявлення специфічних імунологічних змін, спричинених курінням, які могли б пояснити підвищену сприйнятливість до інфекцій. Методологією передбачено комплексний аналіз зразків плазми 160 жінок, як курців, так і некурців, у деяких із них виявлено хронічні запальні захворювання, спричинені ІПСШ. Визначено рівні імуноглобулінів і лізоцимного пептиду в слині для оцінки змін в імунній відповіді. Результати показують значні зміни в рівнях імуноглобулінів та лізоцимного пептиду в слині жінок, які курять і мають хронічні запальні захворювання, спричинені ІПСШ. Ці дані свідчать, що куріння може змінювати місцевий імунітет і посилювати імунну відповідь на запальні процеси, пов'язані з ІПСШ. Висновки. Встановлено, що куріння сигарет має критичний вплив на репродуктивне здоров'я жінок, змінюючи імунну відповідь і підвищуючи сприйнятливість до ІПСШ. Підкреслено необхідність приділяти більше уваги курінню як основній проблемі громадського здоров'я, наголошуючи на його ролі у здоров'ї жінок і важливості внесення стратегій відмови від куріння до програми профілактики захворювань. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження схвалено Локальними етичними комітетами зазначених у роботі установ. На проведення дослідження отримано інформовану згоду жінок. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.