2018 Türkçe Dersi Öğretim Programındaki Yazma Kazanımlarının Yaratıcı Yazma Becerisine Uygunluğu - Aslıhan UYĞUN; Didem ÇETİN (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2020)
Öğrencilerin kendi yaşantı ve tecrübelerini, gözlemlerini, algıladıklarını, hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını yansıtabilecekleri, dilini ustaca ve etkili kullanabilecekleri bir yazma eğitimine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, 2018 Türkçe Dersi Öğretim Programında yer alan yazma kazanımlarının yaratıcı yazma becerisine uygunluk durumunu tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda, çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın incelenen dokümanlarını, Türkçe Dersi Öğretim Programında yer alan 5, 6, 7 ve 8. sınıf yazma kazanımları oluşturmaktadır. Çalışmada veriler, doküman incelemesi yöntemiyle toplanmış ve araştırmacı tarafından oluşturulan "Yazma Kazanımları ve Etkinlikleri İçin Yaratıcı Yazmaya Uygunluk Değerlendirme Formu" kullanılarak betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, 2018 Türkçe Dersi Öğretim Programında yer alan toplam 24 yazma kazanımından 6'sının, öğrencilerde yaratıcılığı geliştirebilecek özellikte olduğu ve yaratıcı yazmaya uygun olduğu tespit edilmiştir. Bu kazanımlar 5 ve 6. sınıflarda eşit sayıda iken, 7 ve 8. sınıflarda, çok fazla olmamakla birlikte, yaratıcı yazmaya uygun kazanımların artış gösterdiği görülmüştür.