"Przegląd Sportowy" jako informator i propagator sportu kobiet w Polsce w roku wybuchu II wojny światowej (1939 r.) - Teresa Drozdek-Małolepsza (Jan Długosz University in Częstochowa, 2019)
W pracy przedstawiono sport kobiet w Polsce na podstawie informacji z czasopisma "Przegląd Sportowy" z 1939 r. "Przegląd Sportowy" upowszechniał sport kobiet w Polsce poprzez doniesienia, materiały i artykuły dotyczące uwarunkowań sportu kobiet, współzawodnictwa oraz osiągnięć sportowych kobiet. Najpowszechniej uprawianymi przez kobiety w Polsce w omawianym okresie dyscyplinami były gry sportowe, lekkoatletyka, łucznictwo. Panie rywalizowały również w innych dziedzinach, m.in. gimnastyce, kajakarstwie, łyżwiarstwie, narciarstwie, pływaniu, szermierce, wioślarstwie, tenisie, tenisie stołowym i automobilizmie. Największe sukcesy na arenie międzynarodowej osiągały wówczas w łucznictwie i tenisie. Do najlepszych kobiet w sporcie należy zaliczyć Janinę Kurkowską-Spychajową i Jadwigę Jędrzejowską.