اعتباریابی و روایی‌سنجی پرسش‌نامة فارسی «شهرت تماشاگرمحور تیم‌های ورزشی» - علیرضا الهی; مریم طاهری کیا; رضا خورشیدی (Sport Sciences Research Institute, 2020)
شهرت باشگاه‌های ورزشی ازنظر تماشاگران آن‌ها می‌تواند تأثیرات مثبت مستقیم و غیرمستقیم بر رفتار ذی‌نفعان آن‌ها داشته باشد؛ بنابراین، پژوهشگران برای ارزیابی این نوع شهرت به‌دنبال ابزاری معتبر و پایا هستند. در مطالعة حاضر به تعیین ویژگی‌های روان‌سنجی پرسش‌نامة فارسی «شهرت تماشاگرمحور تیم‌های ورزشی» (جانگ و همکاران، 2015) پرداخته شد. این پرسش‌نامه شامل مؤلفه‌های عملکرد تیمی، تاریخچة تیم، مسئولیت اجتماعی تیم، تماشاگرمحوری، کیفیت مدیریت و سلامت مالی تیم بود. پس از دریافت مجوز از سازندگان پرسش‌نامه، روایی محتوایی و صوری آن با استفاده از گروه صاحب‌نظران تأیید شد. پرسش‌نامه به شیوه سه‌مرحله‌ای ترجمه شد. برای تعیین پایایی ابزار، مطالعه‌ای مقدماتی روی 45 نفر از دانشجویان هوادار تیم استقلال و پرسپولیس اجرا شد. همچنین، برای سنجش روایی سازة ابزار نمونه‌ای متشکل از 219 نفر از دانشجویانی انتخاب شدند که سابقة تماشای بازی‌های دو تیم استقلال و پرسپولیس را از نزدیک داشتند. از تکنیک تحلیل عاملی تأییدی و نرم‌افزار لیزرل برای تعیین روایی سازه استفاده شد. یافته‌ها نشان داد که معرف‌های انتخاب‌شده برای سنجش مؤلفه‌های شهرت تیم‌های ورزشی از روایی لازم برخوردارند و به‌خوبی می‌توانند سازة مدنظر را بسنجند.با توجه به نتایج می‌توان گفت که مقیاس انطباق‌یافتة شهرت تماشاگرمحور تیم‌های ورزشی می‌تواند به‌عنوان مقیاسی پایا و معتبر درمورد تیم‌های ورزشی ایران به‌کار رود.