ALIMENTAŢIA DIVERSIFICATĂ - SCURTĂ TRECERE ÎN REVISTĂ A UNOR PRINCIPII CORECTE PENTRU O SĂNĂTATE PE TERMEN LUNG - Laura Florescu; Oana-Raluca Temneanu; Dana-Elena Mîndru; Nistor Nicolai (Amaltea Medical Publishing House, 2015)
Nutriţia reprezintă totalitatea proceselor fi ziologice de asimilare şi degradare a alimentelor care au loc într-un organism, necesare creşterii şi dezvoltării. Se menţin de actualitate discuţiile asupra tendinţelor în alimentaţie, numeroase societăţi ştiinţifi ce şi comitete internaţionale dedicându-şi atenţia asupra impactului pe care alimentaţia corectă o are asupra creşterii şi dezvoltării armonioase, începând încă din viaţa intrauterină. Introducerea progresivă în alimentaţia sugarului, după vârsta de 4-6 luni, a alimentelor semisolide şi solide, ce înlocuiesc treptat prânzurile de lapte administrate anterior este cunoscută sub denumirea de alimentaţie diversifi cată (complementară). Ultimele recomandări ale Comitetului ESPGHAN (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) privind momentul trecerii de la o alimentaţie exclusiv lactată la una care să conţină şi alte alimente sunt pentru intervalul de vârstă cuprins între săptămânile 17-26. O importanţă primordială o are complianţa şi colaborarea familiei cu medicii. Având în vedere posibilitatea ac - tuală de a accesa numeroase informaţii, uneori fără o bază ştiinţifi că, am considerat oportună o scurtă trecere în revistă a principalelor aspecte ale unei alimentaţii diversifi cate conform recomandărilor de specialitate.