Aspecte privind optimizarea şi perspectivele reale ale abordărilor interdisciplinare de tratament şi reabilitare a copiilor cu patologie respiratorie - purtători ai infecţiei tuberculoase latente (revista literaturii și materialele autorilor). - Constantin Iavorschi; Marina Şincarenco (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Problema tehnologiilor noi de organizare şi optimizare a tratamentului şi reabilitării purtătorilor infecției tuberculoase latente în asociere cu patologia respiratorie nespecifi că, este prioritară şi ocupă un loc important în strategia de dezvoltare a ajutorului ftiziopneumologic. Scopul. De prezentat informația despre problema infecției tuberculoase latente și actualitatea ei. De arătat importanța integrării interdesciplinare în optimizarea tratamentului și reabilitării copiilor cu infecție tuberculoasă latentă. Material și metode. A fost studiată literatura, actele OMS. A fost efectuată analiza retrospectivă a actelor medicale la 125 copii și adolescenți cu ITL: 55 cu patologie concomitentă nespecifi că bronho-pulmonară și otolaringologică în perioada de reconvalescență și 70 de copii, care des sunt bolnavi. Rezultate. În articolul de sinteză a fost analizată situația actuală a problemei infecției tuberculoase latente, actualitatea ei și importanța medico-socială. Sunt prezentate rezultatele cercetărilor personale în efi cacitatea tratamentului și reabilitarea copiilor cu infecție tuberculoasă latentă în condițiile de ambulatoriu și sanatoriale. Concluzii. Abordarea conceptuală şi relaţii interdisciplinare pot intensifi ca rezolvarea sarcinilor strategiei noi a OMS în domeniul sănătăţii copilului.