Розвиток системи фізичного виховання в навчальних закладах України у 30-х роках ХХ ст. - Наталія Дмитрівна Соколова (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
В умовах формування національної системи фізичного виховання молоді спеціалісти все частіше звертаються до радянського досвіду. Значна частина фахівців і досі вважає радянську систему найкращою, здатною розв'язати нагальні проблеми - допомогти у вихованні здорової людини. Але вони забувають про те, що головним завданням фізичної культури була підготовка вправного бійця, захисника комуністичних ідей. У статті здійснено комплексний аналіз нормативно-правової бази 30-х роках ХХ ст., що дає змогу з'ясувати особливості формування радянської системи фізичного виховання в навчальних закладах України в той час. Установлено, що в цей період відбулися кардинальні зміни як у системі освіти, так і в галузі фізкультури. Головне завдання радянської педагогіки - навчити молодь підкорятися встановленим моральним нормам та ідеологічним канонам, розчинятися в колективному середовищі. У цьому мали допомогти фізична культура й спорт. З одного боку, вони об'єднували школярів та студентів (спортивні свята, робота в гуртках), з іншого -допомагали у вихованні здорової людини, відмінного бійця Червоної армії. Адже саме в 30-х рр. відбулась остаточна мілітаризація фізичного виховання в усіх навчальних закладах країни.