Сумо в житті сучасних дітей та молоді - Ruslan Bairamov; Anastasiia Bondar (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2019)
Актуальність. Розвиток дитячо-юнацького спорту має особливе значення, оскільки вирішує важливе питання залучення дітей до занять фізичними вправами, створює підґрунтя для розвитку резервного спорту та спорту вищих досягнень. Серед дітей і молоді дедалі популярнішим стає сумо. Збільшується кількість вихованців у дитячоюнацьких спортивних школах, які займаються сумо, підвищується рівень їхніх спортивних досягнень на міжнародних змаганнях, однак на сьогодні відсутні наукові дослідження щодо визначення ролі та місця сумо в житті сучасних дітей і молоді. Мета дослідження - визначення ролі сумо в житті сучасних дітей та молоді. Методи дослідження - аналіз літературних джерел і документів, опитування (анкетування), методи математичної обробки даних. Результати дослідження. У ході дослідження схарактеризовано сучасний стан розвитку сумо в дитячоюнацьких спортивних школах Харківської області, подано аналіз Навчальної програми «Сумо» для дитячоюнацьких спортивних шкіл, проведено соціологічне дослідження з метою визначення ставлення сумоїстів до сучасного стану та перспектив розвитку сумо в нашій країні. З'ясувалося, що більшість спортсменів вважають сумо видовищним видом спорту й достатньо популярним у нашій країні, однак потрапляють у цей вид спорту завдяки друзям, батькам та тренерам, що свідчить про низький рівень маркетингової діяльності фізкультурно-спортивних організацій із сумо та недостатню поінформованість населення про цей вид спорту через засоби масової інформації. Висновки. Сумо відіграє важливу роль у житті дітей та молоді, оскільки в процесі занять сумоїсти не лише розвиваються фізично - у них формується система моральних цінностей, відповідно до головних принципів сумо. На думку більшості опитаних спортсменів, для подальшого розвитку сумо в Україні потрібно покращити матеріальнотехнічні умови для проведення тренувальних занять із цього виду спорту.