Reguliarių sportinių žaidimų ir ciklinių sporto šakų pratimų poveikis 11-14 metų berniukų raumenų bei širdies ir kraujagyslių sistemoms - Arūnas Emeljanovas; Eurelija Venskaitytė; Laura Danusevičiūtė; Jonas Poderys (Lithuanian Sports University, 2018)
Vaiko ﬁ zinis išsivystymas yra endogeninių ir egzogeninių veiksnių sąveikos rezultatas. Širdies ir kraujagyslių sis- temos (ŠKS) funkcinės galimybės dažnai tampa veiksniu, ribojančiu organizmo adaptacines galimybes, dėl to ŠKS adaptacija prie ﬁ zinių krūvių yra viena iš reikšmingų sąlygų, lemiančių bendrą organizmo prisitaikymą prie aplinkos sąlygų. Tyrimo tikslas - nustatyti 11-14 m. berniukų raumenų funkcijos bei širdies ir kraujagyslių sistemos adaptacijos prie reguliarių ilgalaikių sportinių žaidimų ir ciklinių sporto šakų pratimų ypatumus. Panaudojant kompiuterinę programą "Kaunas-Krūvis", buvo registruojama 12 standartinių elektrokardiogramos (EKG) derivacijų. Santykinis raumenų galingumas ir šuolių aukštis matuojamas tiriamajam atliekant 30 s vertikalaus šuoliavimo testą (atsistojus ant kontaktinės platformos). Tyrimo duomenys patvirtino daugelio kitų autorių teiginius, kad reguliarūs ﬁ ziniai krūviai teigiamai veikia 11-14 m. berniukų šuolių aukščio ir 11-13 m. berniukų santykinio raumenų galingumo rodiklius - blogiausi buvo nespor- tuojančių vaikų. Žaidėjai pranašiausi vertinant daugelį širdies ir kraujagyslių sistemos rodiklių. Viso tyrimo metu jų širdies susitraukimų dažnis buvo mažesnis už ciklinių šakų sportininkų ir nesportuojančių vaikų (ypač tai pasireiškė 13 m. amžiaus tarpsniu). 13 m. amžiaus grupės tiriamųjų elektrokardiogramos JT intervalo reikšmės po ﬁ zinių krūvių statistiškai patikimai (p < 0,05) skyrėsi tarp žaidėjų ir ciklinių šakų sportininkų bei nesportuojančių vaikų. Lygi- nant 14 m. amžiaus grupes, buvo aptiktas mažesnis ŠKS rodiklių skirtumas tarp grupių. Apibendrinant  šio tyrimo rezultatus galima teigti, kad išorinių ir vidinių veiksnių sąveika lemia 11-14 m. berniukų tiek raumenų, tiek širdies ir kraujagyslių sistemų funkcinių galimybių lavėjimą ir jų poreiškio ypatumus ﬁ zinių krūvių metu. Kintamo inten- syvumo ﬁ zinis krūvis, būdingas sportinių žaidimų pratyboms, yra reikšmingas išorinis veiksnys, lemiantis greitesnę širdies ir kraujagyslių sistemos funkcinių rodiklių kaitą 13 m. amžiaus tarpsniu. Tačiau endogeniniai veiksniai, ypač 13-14 m. amžiaus tarpsniu, labai stipriai paveikia širdies ir kraujagyslių sistemą, dėl to net nesportuojančių vaikų ŠKS funkciniai rodikliai sparčiai gerėja. Raktažodžiai: adaptacija, amžiaus tarpsniai, širdies ir kraujagyslių sistema.