Demokracja i uczenie się w miejscu pracy - Monika Noworolnik-Mastalska (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2012)
Głównym celem artykułu jest refleksja nad relacją między neoliberalnym środowiskiem edukacyjnym w miejscu pracy a możliwościami uczenia się i działania zgodnie z zasadami demokracji w tym środowisku. Instytucje lub przedsiębiorstwa są zawsze zorganizowane w konkretnym, dominującym modelu, który stanowi kontekst uczenia się. Neoliberalizm jako globalna i dominująca ideologia jest prezentowany w wielu dziedzinach życia człowieka. Jest najgłębiej osadzony i jest najsilniej legitymizowany w miejscu pracy, w którym "służy" właścicielom firmy, a nie pracownikom. Z powodu konstrukcji dzisiejszych miejsc pracy często w punkcie ochrony lub dalszej ekspansji neoliberalnej doktryny, pracownicy cierpią z powodu tej ideologii. Ten rodzaj środowiska edukacyjnego może mieć szkodliwy wpływ na uczenie się postaw demokratycznych. Z drugiej strony ekonomia społeczna staje się najbardziej popularna jako przykład zupełnie innej praktyki, niż ten spotykany w tradycyjnych przedsiębiorstwach. Niestety Społeczna Odpowiedzialność Biznesu (CSR) postrzegana jest jedynie jako forma, która poprawia społeczną relację między społeczeństwem a organizacją. Jednocześnie jest to tylko część promocji rynku. Jednak każdy rodzaj nauki odbywa się w warunkach społecznych. Co oznacza, że powinniśmy również brać pod uwagę warunki środowiska edukacyjnego w miejscu pracy, które mają ogromny wpływ na cały proces uczenia się. Autorka artykułu zastanawia się, w jaki sposób zaistniałe warunki w większości firm z dominującą "kulturą zysku" mogą uniemożliwić, utrudnić lub odwrócić - jak wspierają naukę demokratycznych postaw w dzisiejszych miejscach pracy? Tłumaczenie na język angielski: Anna Moroz-Darska Modernizacja działania Czasopisma oraz tłumaczenia na język angielski artykułów Ars Educandi na lata 2012-2017 zostały sfinansowane ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z zadania Działalności Upowszechniającej Naukę (DUN). Zadanie: Wdrożenie modułu redakcyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych - systemu wspomagającego redagowanie i zarządzanie czasopismem naukowym Ars Educandi sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Stworzenie nowoczesnej wersji on-line czasopisma Ars Educandi przez wdrożenie modułu publikacyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych oraz obsługę międzynarodowych baz indeksacyjnych sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Przygotowanie anglojęzycznej wersji ostatnich 6 roczników (2012-2017) czasopisma naukowego Ars Educandi i ich wydanie w wersji online sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę.