Dialog młodych w doświadczeniu Współnoty ekumenicznej z Taizé - wywiad z Bratem Markiem z Taizé - Jerzy Bagrowicz; Jarosław Horowski (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2010)
Taizé jest miejscem, w którym zbierają się młodzi ludzie ze wszystkich kontynentów. Jest to środowisko dialogu młodych, z młodymi i o młodych; dialogu, w którym nie przemilcza się różnic między różnymi sposobami postrzegania świata, człowieka i Boga. Mając świadomość, że praktyka dialogu prowadzi do wielu interesujących doświadczeń, odsłania możliwości, jakie rodzi dialog, ale także daje szansę dostrzeżenia trudności związanych z dialogiem, chcielibyśmy prosić Brata o podzielenie się doświadczeniami dialogu, którym żyje Wspólnota z Taizé.