بررسی برخی عوامل مرتبط باحاملگی ناخواسته در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر ایرانشهر-1386 - حسن ربابی; حامد سارانی; فاطمه آذرکیش; زهرا دستفان; علیرضا داشی پور (Mashhad University of Medical Sciences, 2011)
مقدمه: حاملگی ناخواسته یک مشکل عمومی و جهانی است که بر زنان، خانواده‌ها و جامعه تاثیر می‌گذارد. عدم توجه به علل حاملگی ناخواسته و اثرات منفی آن می‌تواند سلامت جامعه را تهدید نماید. مطالعه حاضر به‌منظور بررسی علل حاملگی ناخواسته در شهر ایرانشهر درسال 1386 انجام شد.   روش کار: این مطالعه تحلیلی مورد شاهدی در سال 1386 روی960 زن باردار ایرانی مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی- درمانی ایرانشهر که با نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود و داده‌ها شامل مشخصات فردی، رفتار باروری و عملکرد پیشگیری از بارداری با مصاحبه حضوری جمع‌آوری و با نرم‌افزارSPSS(نسخه 11) و آزمون‌های کای دو و آزمون تی مسقل تحلیل شد.   یافته‌ها: بیشترین حاملگی ناخواسته در زنان با سن بالاتر از 35 سال، بی‌سواد و با تحصیلات ابتدایی رخ‌داده‌بود و بین متغیرهای فوق و نوع حاملگی ارتباط معنی‌دار وجود داشت (001/0 =p).  81 درصد زنان با حاملگی ناخواسته قبل از حاملگی اخیر از یک روش پیشگیری استفاده می‌کردند که 3/39% آنان قبل از بارداری روش مورد استفاده را قطع و 7/60% در حین استفاده از آن حامله شده بودند. بیشرین بارداری ناخواسته در مصرف‌کنندگان قرص (1/61%)، کاندوم (8/25%) و روش منقطع (6/10%) اتفاق افتاده بود. نتیجه‌گیری: جهت ارتقاء کیفیت ارائه خدمات تنظیم خانواده لازم است برنامه‌های گسترده‌ای در خصوص آموزش روشهای پیشگیری از بارداری و مضرات بارداری ناخواسته، به‌ویژه در بین خانم‌های با سنین بالاتر و تحصیلات پایین‌تر اجرا شود.