Deinstytucjonalizacja a zatrudnienie w sektorze opieki nad osobami starszymi i niepełnosprawnymi Przykład Śląska i Małopolski - Beata Ziębińska (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2020)
Celem artykułu jest pokazanie wpływu współczesnych koncepcji kształtujących politykę społeczną, ze szczególnym uwzględnieniem deinstytucjonalizacji, rozumianej jako przechodzenie od opieki nad osobami starszymi i niepełnosprawnymi w tradycyjnych instytucjach opiekuńczych do wspierania ich w dotychczasowych środowiskach zamieszkania. Proces ten wpływa zarówno na poszerzanie zakresu domowych usług opiekuńczych, jak i na rozwój ośrodków wsparcia dziennego, a także na wiążące się z tym zmiany w sferze pracy w sektorze pomocy społecznej. Badanie ma charakter porównawczy i ukazuje podobieństwa i różnice między rozwojem deinstytucjonalizacji w Małopolsce i na Śląsku.