VALORILE NAȚIONALE ȘI TRADIȚIONALE CA PROCES ȘI PRODUS ÎN DEZVOLTAREA PERSONALITĂȚII UMANE - USM ADMIN (Moldova State University, 2024)
Studiul respectiv relevă importanța valorilor naționale și tradițiilor în dezvoltarea identității culturale și a personalității umane. Valorile și tradițiile nu doar reprezintă moștenirea culturală, ci au un impact profund asupra modului în care oa- menii se percep și se comportă. Studiul acestor aspecte este vital pentru înțelegerea dezvoltării personale. Personalitatea umană se formează sub influența unor factori complecși precum etapele de viață, mediul, cultura, educația și influențele sociale. Valorile și tradițiile culturale contribuie la definirea acestei personalități și la modul în care indivizii se identifică cu propria cultură. Cu toate acestea, într-o lume interconectată, diversitatea culturală este la fel de importantă. Promova- rea dialogului intercultural și a respectului pentru diversitatea culturală este o necesitate. Personalitatea umană este modelată de relații sociale, norme culturale și experiențele personale. Prin urmare ati- tudinile individuale se formează în cadrul acestor interacțiuni și influențează reacțiile la diverse situații sociale. Este important să recunoaștem că valorile și tradițiile culturale pot evolua și se pot adapta în timp, aducând o contribuție valoroasă la societatea contemporană. Cuvinte-cheie: valori, tradiții, personalitate, caracter, atitudine. DOI: https://doi.org/10.59295/sum9(169)2024_28