Sigara içen ve içmeyen kronik periodontitisli hastalarda başlangıç periodontal tedavinin dişeti oluğu sıvısı myeloperoksidaz seviyeleri üzerine etkisi - Kaya Eren; Hakan Ozdemir; Hülya Toker (Cumhuriyet University, 2011)
Objective: Smoking is an enviromental risk factor in the onset and progression of periodontal diseases. The purpose of this study was to examine the effect of smoking on clinical parameters and GCF MPO levels after initial periodontal therapy in patients with chronic periodontitis. Material and method: The study included 17 (the average 44,5±6.0) smoker and 18 (42.3±3.2) non-smoker patient with chronic periodontitis as evidenced by clinically and radiographically. Clinical periodontal evaluations were performed by using plaque index (PI), gingival index (GI), probing depth (PD) scores and clinical attachment level (CAL) at baseline and four weeks after initial periodontal therapy. Gingival crevicular fluid (GCF) was collected from four different space with deep periodontal pocket (pocket depth 9 4 mm) in maxilla. DOS MPO samples were assessed by kinetic spectrophotometer method. Results: At baseline, there were no significant diffirences in clinical periodontal parameters between smokers and non-smokers. All clinical periodontal parameters were significantly decreased after initial periodontal therapy in both groups. All parameters in smokers were lower than non-smokers at 4 weeks after therapy. The GCF MPO levels were significantly decreased only in non-smokers. Conclusion: Within the limits of this study, we found that smoking effects periodontal healing negatively.   ÖZET Amaç: Sigara kullanımı, periodontal hastalıkların başlamasında ve ilerlemesinde önemli çevresel risk faktörüdür. Bu çalışmada kronik periodontitis teşhisi konulmuş hastalarda sigaranın, başlangıç periodontal tedavinin klinik parametreler ve dişeti oluğu sıvısı (DOS) myeloperoksidaz (MPO) düzeylerine etkisininin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kronik periodontitis tanısı konmuş, sigara içen 17 (yaş ortalaması 44,6 ± 6.0) hasta ile sigara içmeyen 18 (yaş ortalaması 42,3 ± 3,2) hasta olmak üzere toplam 35 birey dahil edildi. Hastaların klinik değerlendirilmesinde başlangıç ve 1. ayda plak indeksi (P3) ve gingival indeks (G3), sondalama cep derinliği (SCD), klinik ataşman seviyesi (AS) ölçümleri yapıldı. Üst çene anterior bölgeden cep derinliği 94mm sahip 4 bölgeden dişeti oluğu sıvısı toplandı. DOS örneklerinin MPO içeriği, kinetik spektrofotometrik yöntemle tayin edildi. Bulgular: Başlangıçta sigara içen ve içmeyen gruplar arasında klinik parametreler açısından fark bulunamadı. Periodontal tedavi sonrasında başlangıca göre klinik parametrelerde sigara içen ve içmeyen grupta anlamlı derecede azalma gözlendi. Periodontal tedavi sonrasında sigara içen gruba göre sigara içmeyen grupta daha fazla iyileşme gözlendi. DOS MPO aktivitesinde tedavi sonrasında sigara içmeyen grupta anlamlı derecede azalma gözlenirken sigara içen grupta fark gözlenmedi. Sonuç: Bu çalışmanın sınırları içerisinde, sigaranın periodontal tedavi sonrasında iyileşmeyi olumsuz yönde etkilediği gözlenmiştir. Anahtar kelimeler: Myeloperoksidaz, sigara, periodontitis