همبستگی بین شاخص‌های خونی و میزان سرب خون در بیماران پره‌اکلامپسی - فاطمه بیات; صدیقه امیر علی اکبری; آتوسا دبیری; ملیحه نصیری; علی اوسط ملتی (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: با توجه به اهمیت بیماری پره‌اکلامپسی و تأثیر آن بر روی شاخص‌های خونی و نیز وجود مطالعاتی که نشان‌دهنده نقش سرب به عنوان یک فلز سمی بر روی این شاخص‌ها می‌باشد، مطالعه حاضر با هدف بررسی همبستگی میزان سرب خون با شاخص‌های خونی در زنان مبتلا به پره‌اکلامپسی بدون مواجهه شغلی با سرب انجام شد. روش‌کار: این مطالعه همبستگی در سال 1394 بر روی 80 مادر باردار مبتلا به پره‌اکلامپسی بستری شده در بیمارستان آیت الله موسوی شهر زنجان، انجام شد. در بدو ورود به مطالعه 5/3 میلی‌لیتر نمونه خون وریدی جهت سنجش میزان سرب و شاخص‌های خونی از افراد گرفته شد. اطلاعات فردی و مامایی واحد‌های پژوهش ثبت شد. جهت اندازه‌‌گیری سرب خون از روش پتانسیومتری و از دستگاه Ion3 و برای آنالیز شاخص‌های هماتولوژیک از دستگاه symex استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون‌های کای دو و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: میانگین سرب خون در بین 80 نفر فرد شرکت‌کننده در این مطالعه 40/3±04/8 میکروگرم بر دسی‌لیتر بود. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت بین سرب خون با دامنه پراکندگی حجم پلاکت (017/0=p، 300/0=r :PDW) و همبستگی منفی بین سرب خون با توزیع پراکندگی سلول‌های بزرگ پلاکت (047/0=p، 260/0-=r :PLCR) وجود دارد. همچنین همبستگی مثبت بین سرب خون با BUN (001/0=p، 377/0=r :BUN) و کراتینین خون (012/0=p، 288/0=r :Cr) وجود داشت، ولی با سایر شاخص های خون ارتباطی وجود نداشت. نتیجه‌گیری: سرب خون بر شاخص‌های خونی تأثیر دارد، لذا پیشنهاد می‌شود راهکارهایی در جهت کاهش مواجهه با سرب در محیط به‌ویژه در زنان باردار برنامه‌ریزی و اجرا شود.