Сонографія яєчок у контексті лапароскопічного лікування лівобічного варикоцеле - Y.A. Nakonechnyi; R.A. Nakonechnyy (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2022)
Мета - визначити значущі сонографічні патогенетичні маркери формування непліддя при лівобічному варикоцеле ІІ-ІІІ ст. та їх динаміку після лапароскопічної варикоцелектомії в контексті відновлення фертильності. Матеріали та методи. Обстежено 214 пацієнтів з лівобічним варикоцеле ІІ-ІІІ ст. та 25 практично здорових чоловіків віком від 19 до 33 років. Усім пацієнтам виконано лапароскопічну варикоцелектомію. Визначено об'єм яєчок, індекс резистентності в інтратестикулярних артеріях та діаметр варикозно розширених вен лівого сім'яного канатика у стані спокою в горизонтальному положенні на спині з піднятим головним кінцем на 15° і під час виконання проби Valsalva у вертикальному положенні, а також під час проби Valsalva - тривалість і швидкість венозного рефлюксу крові в останніх. Результати. Під час ультразвукового дослідження у хворих на лівобічне варикоцеле ІІ-ІІІ ст. підтверджено погіршення гемодинаміки в сім'яному канатику і яєчку. За результатами сонографії в пацієнтів із лівобічним варикоцеле ІІ-ІІІ ст. виокремлено вагомі прогностичні маркери ураження яєчок: RI>0,66, VD>2,4 мм, VDvm>3 мм, VRFvm>2 см/с та DVR>1,1 с. Негативна динаміка цих показників слугує показанням до коригування варикоцеле, а їх нормалізація в післяопераційному періоді свідчить про ефективність проведеного лікування. Висновки. Ультразвукове дослідження яєчок є інформативнішим за пальпацію. У хворих репродуктивного віку з лівобічним варикоцеле ІІ-ІІІ ст. сонографія дає змогу діагностувати ушкодження тестикулярної тканини на ранніх етапах захворювання. Її доцільно застосовувати як неінвазивний скринінговий метод комплексного обстеження для визначення уражень яєчок і для моніторингу в контексті прогнозу фертильності після варикоцелектомії. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду чоловіків. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.