Farklı yumuşak astar malzemelerinin uzama miktarlarının ve PMMA kaideye bağlanma dayanımının karşılaştırılması - Elif Esirgen; Gözde Koseoglu; Yurdanur Ucar (Cumhuriyet University, 2012)
Amaç: Bu çalışmada farklı yumuşak astar malzemelerinin dayanımları ve uzama oranları değerlendirilmiştir.akrilik kaideye bağlanma Gereç ve Yöntem: Mum örneklerin mufla içine gömülmesi, mum atımı ve polimetilmetakrilat (Meliodent) kaide materyalinin tepimini takiben üçfarklı yumuşak astar materyali (Molloplast-B, Mollosil Plus, Vertex Soft) mufla içerisindeki polimetilmetakrilat (PMMA) örneklerin ortasında oluşturulan boşluklara yerleştirildi (n=8). Çekme testi üniversal test cihazında 5mm/dak hızla örneklerde kopma meydana gelene kadar devam ettirildi. Ortalama çekme dayanımı (MPa) ve ortalama uzama miktarları (mm) ölçüldü. Sonuçlar tek-yönlü ANOVA ve Tukey çoklu karşılaştırma testi kullanılarak değerlendirildi (α=0,05).Bulgular: Farklı astar materyallerinin çekme dayanımları arasında istatistiksel açıdan önemli fark bulunmuştur (p0,05). Uzama miktarı akrilik esaslı yumuşak astar materyali için 6 (2,1) mm, otopolimerize silikon materyali için 7,1 (1,8) mm, ısı ile polimerize olan silikon materyali için ise 4,8 (2,3) mm bulunmuştur. Sonuç: Isı ile polimerize olan akrilik ve silikon esaslı yumuşak astar malzemelerinin bağlanma