Particularităţile tratamentului pneumoniilor comunitare la pacienţii cu COVID-19 - Carolina Catcov; Svetlana Chislaru; Ina Pogonea; Nicolae Bacinschi (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Tabloul clinic (febra, tusea, sputa, modificările auscultative), parametrii sângelui periferic (leucocitoza, VSH) şi datele radiologice constituie la moment criteriile ce permit a suspecta pneumonia bacteriană la pacienţii cu infecţia SARS CoV-2 şi indicarea tratamentului antibacterian. Iniţierea antibioticoterapiei este empirică prin luarea în consideraţie a agenţilor patogeni cel mai probabil implicaţi în pneumonia comunitară (Str. pneumoniae, St. aureus, Kl pneumoniae, Haemofillus influenzae, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia , Ps. aeruginosa). Beta-lactaminele (cefalosporinele, carbapenemii), beta-lactaminele protejate, macrolidele şi fluorchinolonele sunt grupele de preparate cele mai frecvent administrate, iar asocierile cefalosporine+macrolide şi cefalosporine+fluorchinolone constituie ponderea cea mai importantă a tratamentului antibacterian în scopul de a cuprinde flora bacteriană, gram-pozitivă sau gram-negativă, şi atipică