Vyučovanie fyziky v kontexte záľub študentov - Soňa Chalupková; Peter Demkanin (Karolinum Press, 2013)
Každý mladý človek má veľa záľub. Podobne ako vo všetkých činnostiach, aj tu využíva fyzikálne zákonitosti, či už cielene, alebo mimovoľne. Článok sa zaoberá jednou z možností ako využiť poznatky získané v mimoškolskom prostredí vo vyučovaní fyziky na gymnáziu. Študentom sme zadali úlohu: napísať referát a pripraviť si prezentáciu o ich voľno časovej aktivite. Záľuba zohrávala úlohu sprostredkovateľa medzi fyzikou a príjemne stráveným voľným časom. Po skončení všetkých prezentácií bol zadaný dotazník. Ten poukazuje na fakt, že študentov bavilo pripravovať si vlastné referáty, bol to obohacujúci proces pre nich, avšak študenti si nie sú istí, či ich referát bol užitočný aj pre ostatných spolužiakov.