Результати кваліфікованих спортсменок України на провідних міжнародних змаганнях із боксу - Artur Palatnyy (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2018)
Вагомий внесок українських спортсменів у становлення авторитету України визнаний багатьма фахівцями сфери фізичної культури та спорту. Поза увагою науковців залишається значний сегмент підготовки й змагальної практики спортсменів у різних видах спорту на нижчих кваліфікаційних рівнях. Основні акценти в більшості інформаційних джерелах зроблені на досягненнях на Іграх Олімпіад із зимових Олімпійських іграх. Разом із тим вивчення питань результативності виступів кваліфікованих спортсменок України різних вікових категорій на провідних міжнародних змаганнях із боксу фахівцями не проводилося. Мета статті - узагальнити результати виступів спортсменок України на провідних міжнародних змаганнях із боксу впродовж 2010−2017 рр. Використано такі методи: теоретичний аналіз й узагальнення даних наукової та методичної літератури, аналіз документальних матеріалів, контент-аналіз. Організація дослідження передбачала вивчення протоколів змагань, інформаційного наповнення сайтів офіційних організацій України та світу, які забезпечують розвиток боксу й висвітлюють основні події; підготовку офіційного запиту на Федерацію боксу України щодо основних моментів розвитку виду спорту за останній відтинок часу. Установлено, що участь кваліфікованих спортсменок України в провідних змаганнях із боксу розпочата з 2010 р. Упродовж усього періоду змагання в категоріях «юніорки» й «молодь» проводилися спільно. Кваліфіковані спортсменки України долучалися до змагань рівня чемпіонату світу і Європи упродовж 2010−2017 рр. Організація змагальної практики для українських спортсменок вказала на систематичну участь 1−2 рази на рік. Більшу результативність відзначено на змаганнях чемпіонату Європи (9−18 нагород різного ґатунку). Дещо менші досягнення кваліфікованих спортсменок на чемпіонатах світу (1−8 нагород різного ґатунку). Динаміка результативності участі кваліфікованих спортсменок на провідних міжнародних змаганнях із боксу вказала на більші досягнення у 2011−2012 і 2015−2016 рр., що свідчить про хвилеподібність тенденцій із розвитку жіночого боксу в Україні.