Динаміка фізичного здоров'я юнаків різних соматотипів на етапах навчання в ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою - Олександр Скавронський (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У статті вивчаються особливості стану фізичного здоров'я та його зміни в юнаків різних соматотипів на етапах навчання в ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою. Результати свідчать про те, що необхідно використовувати соматотип як ефективний критерій диференціації змісту фізичної підготовки ліцеїстів та коригувати, передусім, ту частину, яка реалізується впродовж другого року навчання з метою досягнення вищих показників, насамперед юнаками м'язового соматотипу.