Intensivsykepleieres erfaringer knyttet til sentrale faktorer som hemmer og fremmer forebygging av trykksår som kan oppstå under intensivbehandling - Kjersti Blytt; Ingvild Lindseth (Cappelen Damm Akademisk NOASP, 2024)
Bakgrunn: Intensivbehandling er forbundet med økt risiko for å utvikle trykksår. Trykksår gir en rekke negative konsekvenser, både på individ- og samfunnsnivå. I lys av dette er det sentralt å identifisere hvilke faktorer som er med å hemme og fremme trykksårforebygging under intensivoppholdet. Hensikt: Studiens hensikt er å gi innsikt i hvordan intensivsykepleiere arbeider med forebygging av trykksår hos alvorlig syke intensivpasienter. Metode: Studien anvender fokusgruppeintervju og systematisk tekstkondensering. Utvalget består samlet av ti informanter fordelt i to fokusgrupper. Deltagerne er rekruttert fra to intensivavdelinger ved samme helseforetak. Resultat: Studien fant tre sentrale tema med undertema: 1) faktorer som hemmer arbeid med trykksårforebygging (usikkerhet hos intensivsykepleieren selv, pasientnært utstyr, alvorlig sykdom og immobilitet, kommunikasjonsrelaterte utfordringer); 2) faktorer som fremmer arbeid med trykksårforebygging (kunnskap om trykksår, personlig og profesjonelt ansvar, intensivsykepleierens forståelse av konsekvenser av trykksår for pasienten, fremskritt knyttet til pasientnært utstyr; 3) veien videre for å lykkes med kvalitetsforbedring knyttet til trykksårforebyggende arbeid (ønsker mer undervisning, klarere retningslinjer for dokumentasjon og registrering av trykksår). Konklusjon: Trykksårforebygging er et komplisert arbeid som er avhengig av en rekke faktorer hos pasienten selv og hos intensivsykepleieren for å kunne lykkes. Studien belyser at intensivsykepleieren opplever et stort personlig ansvar for pasienten og samtidig erfarer usikkerhet knyttet til når, hvor og hvem sitt ansvar det er å rapportere. Videre arbeid med trykksårforebygging bør tilstrebe å gi økt kunnskap, trygghet og klarere føringer med henblikk til dokumentasjon og registrering. ENGLISH ABSTRACT Intensive care nurses experience relating to key factors that inhibits and promotes pressure ulcer that may be seen in the intensive care unit Background: Pressure ulcer is associated with several negative consequences, both on an individual and a societal level. Intensive care treatment is associated with an increased risk of developing pressure ulcer. Considering this, it is central to identify factors that inhibit and facilitates the preventive work related to pressure ulcer during the intensive treatment period. Aim: The aim of this study was to achieve insight into how intensive care nurses work to prevent pressure ulcer among critically ill patients. Methods: We conducted focus group interviews, and the data was analyzed using systematic text condensation. Our sample was all together ten intensive care nurses, divided in two groups. The participants were recruited from two intensive care units at the same university hospital. Results: We found three central themes: 1) factors that inhibit the prevention of pressures ulcers (insecurity among the intensive care nurse, point-of-care equipment, the patients as critically ill, communication); 2) factors that facilitates preventive related care (knowledge among intensive care nurses, personal and professional feeling of responsibility for the patient, knowledge regarding the importance of taking preventive care measures, better and more suitable equipment; 3) how to succeed in the future with preventive care strategies (education and courses with focus on pressure ulcer and preventive measures, clear guidelines on how and what to report. Conclusion: To prevent pressure ulcer is complicated work which depends on several factors related both to the patient and the intensive care nurses to succeed. The study indicates that the intensive care nurses experience a personal responsibility, but at the same time are insecure about when, how, and whose responsibility it is to report. Future work with preventive measures regarding pressures ulcers should focus on providing the nurses with more knowledge, security, and clear recommendations regarding how and when to report.