IMPACTUL, INTERFERENŢELE ŞI VALOAREA INTELIGENŢEI EMOŢIONALE ÎN ASIGURAREA SUCCESULUI PROFESIONAL AL CADRELOR DIDACTICE - Elena RUSU (Moldova State University, 2017)
Inteligenţa emoţională este considerată un predictor de încredere al succesului profesional, oferind mai multe oportunităţi în adaptarea socială, perceperea corectă a emoţiilor, luarea deciziilor, stabilirea şi menţinerea relaţiilor interpersonale pozitive, integrarea profesională eficientă. Cadrele didactice cu nivel înalt al inteligenţei emoţionale pot să identifice şi să gestioneze corect atât propriile emoţii, cât şi ale celorlalţi. Ele cooperează eficient în cadrul grupurilor de muncă, au o puternică motivaţie intrinsecă, sunt flexibile în comportament, pot evita şi rezolva conflictele ce apar, sunt mai abile şi optimiste. Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a investigaţiei rezidă în abordarea fenomenului privind inteligenţa emoţională în asigurarea succesului profesional al cadrelor didactice. THE IMPACT, INTERFERENCES AND VALUE OF THE EMOTIONAL INTELLIGENCE IN GUARANTEEING PROFESSIONAL SUCCESS OF THE TEACHERS Emotional intelligence is considered a trustworthy predictor of the professional success, offering several opportunities in social adaptation, in right perception of the emotions, at taking decisions, in establishing and maintaining positive interpersonal relationships, in efficient professional integration. Teachers with hight level of emotional intelligence can correctly identify and manage their own and others emotions, can cooperate efficiently inside working groups, have a strong inner motivation, are flexible in their behaving, can avoid and solve conflicts, are more skillful and optimistic. The scientifical novelty and originality of the investigation consists in approaching the phenomenon of emotional intelligence in guaranteeing professional success of the teachers.