15-18 metų krepšininkų ir imtynininkų požiūris į trenerį bei jo poveikį sportininkų įkvėpimo būsenai - Romualdas Malinauskas; Gintaras Bukauskas (Lithuanian Sports University, 2018)
Atliktas 15-18 metų krepšininkų ir imtynininkų požiūrio į trenerį tyrimas, taip pat analizuota, kaip treneris veikia sportininkų įkvėpimo būseną. Siekiant užsibrėžto tikslo buvo keliami tokie uždaviniai: įvertinti trenerio asmenybės brandą sportininkų akimis, ištirti požiūrį į trenerį pagal jo poveikį sportininkų įkvėpimo būsenai. Keliama prielaida, kad komandinės šakos sportininkų (krepšininkų) požiūris į trenerį yra palankesnis nei individualios (imtynininkų). Taikyti šie tyrimo metodai: anketinė apklausa ("Trenerio asmenybės brandos vertinimo anketa" ir "Trenerio verti- nimo pagal jo poveikį sportininkų įkvėpimo būsenai anketa"), matematinė statistika (χ² kriterijus). Tyrimas atliktas 2004 metais, ištirti 86 sportininkai (15-18 metų imtynininkai ir krepšininkai). Rezultatai atskleidė, kad 15-18 metų imtynininkai ir krepšininkai trenerio asmenybės brandą vertina vidutiniškai, nes trenerį kaip vidutiniškai brandžią asmenybę įvardijo 43% imtynininkų ir 41% krepšininkų. Taikant χ² kriterijų nustatyta, kad krepšininkų ir imtynininkų požiūris į trenerio asmenybės brandą statistiškai patikimai nesiskiria (p > 0,05). Tyrimo rezultatai parodė, kad trenerio poveikį sportininko įkvėpimo būsenai 50% krepšininkų ir 28% imtynininkų vertina teigiamai. Nustatytas statistiškai patikimas (p < 0,05) 15-18 metų krepšininkų ir imtynininkų trenerio ver- tinimo pagal jo poveikį sportininko įkvėpimo būsenai skirtumas: krepšininkų požiūris palankesnis. Raktažodžiai: požiūris į trenerį, įkvėpimo būsena, krepšinis, imtynės.