Джерельна база дослідження розвитку професійно-технічної освіти України в 40-50-ті роки ХХ століття - Тетяна Івченко (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
У статті проаналізовано основні джерела, що відображають становлення та розвиток професійно-технічної освіти України в 40-50-х роках ХХ століття. Їх аналіз дозволив зʼясувати передумови створення системи трудових резервів, здійснити аналіз якісних змін у навчально-виробничій, виховній, методичній роботі в довоєнний час, в роки війни, в період відновлення народного господарства та зростання темпів виробництва після Великої Вітчизняної війни. Насамперед, переважна кількість авторів торкались питань реформування професійно-технічної освіти зазначеного періоду, та вносили пропозиції щодо використання досвіду минулого у період пошуку шляхів реформування сучасної системи підготовки фахівців робітничих професій у державі.