BODY SHAPING THROUGH AEROBIC TRAINING IN THE GYM IN ADULT WOMEN - Alexandra GIURGIU; Iacob HANȚIU (Cluj University Press, 2020)
Introduction. Regular physical activity has positive effects on human body composition, even if not combined with a diet. For many people this activity aims to reduce the amount of fat in some areas of the body and targets body shaping. Objectives. The main objective of this study was to learn about the effects of a 12-months regular participation in aerobic training exercises. Methods. This study was voluntarily attended by 89 women with an average age of 31.62, practicing aerobic exercises in gyms, three times a week for a period of 12 months. We carried out anthropometric measurements of subjects at the beginning and at end of the study, respectively, and data was statistically analysed using the SPSS 23.0 software. Results. Data collected was statistically processed, showing that participation in physical training led to reducing body weight by 4.81 kg, decrease of adipose tissue - between the two moments there was a difference of 5 % - fat mass decreased by 4.26 kg, and lean body mass by 0.55 kg. Significant decrease in chest, waist and hip circumference was also noticed. Conclusions. Regular participation in physical training programs involving aerobic exercise for 12 months has had the effect of reducing body weight and the amount of fat in some areas of the body, materialized by decreasing the value of the circumference of the chest, waist and hips, with the intention of reaching the ideal body weight and aiming for body shaping. REZUMAT. Modelare corporală prin activități fizice în sala de fitness la femei adulte. Introducere: Practicarea regulată a activităților fizice are efecte pozitive asupra compoziției corporale, chiar dacă nu sunt combinate cu o dietă alimentară. Pentru multe persoane această activitate are în vedere reducerea cantității de țesut adipos din unele zone ale corpului, modelarea corpului. Obiective: Obiectivul principal al acestui studiu a fost să aflăm care sunt efectele participării cu regularitate, timp de 12 luni, la programe de antrenament aerobic. Metode: La acest studiu au participat voluntar 89 de persoane de gen feminin cu vârsta medie de 31,62, practicante ale activităților aerobice în cadrul unor săli de fitness, de trei ori pe săptămână, timp de 12 luni. Au fost efectuate măsurători antropometrice la începutul și sfârșitul studiului, iar datele au fost analizate statistic cu ajutorul programului SPSS 23.0. Rezultate: Datele colectate au fost prelucrate statistic, reieșind că participarea la antrenament a avut ca efect reducerea greutății corporale cu 4.81 kg, țesutul adipos a scăzut - între cele două momente de timp existând o diferență de 5 procente - masa grasă a scăzut cu 4,26 kg, iar masa slabă cu 0,55 kg. De asemenea, s-au constatat reduceri semnificative ale circumferințelor pieptului, taliei și șoldurilor. Concluzii: Participarea cu regularitate la programe de antrenament cu exerciții aerobice timp de 12 luni a avut ca efect reducerea greutății corporale și a cantității de țesut adipos din unele zone ale corpului, concretizată prin scăderea valorii circumferințelor pieptului, taliei și șoldurilor, cu intenția de a se apropia de greutatea corporală ideală și de modelare a corpului. Cuvinte cheie: modelare corporală, activitate fizică, țesut adipos, femei adulte, greutate corporală ideală.